FELLENDÜLÉSBEN KÖZÉP- EURÓPA IPARI INGATLANPIACA

Kétszer annyi új ipari egység épül Közép-Európában, mint tavaly. Több, mint 500,000 négyzetméter terület került fejlesztésre (a tavalyi évben 260,000 négyzetméter) és közel két millió négyzetméter ipari terület került bérbeadásra 2014 első félévében. Ennek eredményeképp a Cushman & Wakefield közép- európai régiójának ipari csapata szerint a kihasználatlansági mutató átlagosan 10 százalékkal csökkent.

“Az új területek bérbeadása olyan magas, hogy szinte az összes terület kiadásra kerül, mielőtt új fejlesztések indulnak. Ez azt eredményezi, hogy manapság szinte egyáltalán nem indul spekulatív fejlesztés. Ez a trend leginkább Lengyelországra és Csehországra jellemző. A területek nagy részét az autóipari vállalatok veszik bérbe, de egyre több az elektronikus kereskedelmi cég is”- mondta Ferdinand Hlobil a Cushman & Wakefield közép- európai ipari vezetője.

Fejlesztések

Az év első felében 520,000 négyzetméter ipari ingatlan terület épült, az előző évben az összes fejlesztés 700,000 négyzetméterre rúgott. Lengyelországban az év első felében 340,000 négyzetméter épült, ami majdnem annyi, mint az előző év összes fejlesztése. Közép- Európában az  új épületeket négy nagy fejlesztő építette: a Panattoni, a PointPark Properties, a ProLogis és az MLP Group.

Bérbeadás

Az év első hat hónapjában a vállalatok összesen 1,9 millió négyzetméter prémium ipari területet vettek bérbe (a tavalyi évben ugyanez a szám 1,5 millió négyzetméter volt). Ezen időszak legtöbb bérbeadása Lengyelországban történt, ahol több, mint 1 millió négyzetméter terület talált bérlőre, ezt követte Csehország 570,000 négyzetméterrel.

Kihasználatlanság

Az erős bérbeadás több, mint 1 százalékkal csökkentette az átlag kihasználtságot a régióban (a januári 10 százalékos arány júniusra 9 százalékra esett). Ez a csökkenés Magyarországon volt a leggyorsabb, itt három százalékkal csökkent az üres területek aránya. A legalacsonyabb üresedési rátát Szlovákiában mértük (4 százalék), míg Csehországban az irodaállomány 6,5 százaléka áll üresen.

Kilátások

Az év hátralévő részére a Cushman & Wakefield szakemberei az ipari ingatlanpiac további fellendülésére számítanak. “Az Elmúlt tíz évben a fejlesztések tekintetében Lengyelország állt az élen, nem csak régiós, de európai szinten is. Ez várhatóan a jövőben sem változik. Ez a tény legfőképpen a folyamatosan növekvő gazdaság és a kormány proaktív hozzáállásának köszönhető. A cseh piac is erős marad, de lehetne transzparensebb és a politika támogathatná picit jobban a nemzetközi befektetőket. A jövőre nézve nehézséget jelent a fejlesztési telkek hiánya” - tette hozzá Hlobil.

Lassan a magyar és román piacok is elkezdik érezni a fellendülést, mely kéz a kézben jár a közép-európai régió és egész Európa fellendülésével. Magyarországnak hosszú idő után először sikerült a kihasználatlansági mutatót 20 százalék alá vinni és a további fejlődés egyértelmű jel lehet a közép-távú fejlesztési befektetéseknek.

„A kihasználatlansági mutató csökkenése mindenképpen jó jel és bár a fejlesztők még mindig nagyon óvatosak és egyelőre nem indul új spekulatív fejlesztés, kijelenthetjük, hogy a magyar ipari ingatlanpiac bővülésének jelei érezhetőek. Olyan nagy jelentős nemzetközi bérlők terjeszkedésével, mint a közelmúltban a Metro vagy a Transdanubia, a kihasználatlanság előreláthatóan az év további részében tovább csökken majd”- mondta Halász-Csatári Gábor, a Cushman & Wakefield budapesti irodájának munkatársa.

Szlovákiában leginkább a pozsonyi régió a meghatározó és olyan jelentős befektetések, mint a VW. Ha a kelet- szlovákiai régióban megnövekedne a befektetések mértéke, az jó hatással lenne az egész országra.

“Az ukrán politikai fejlemények veszélyeztetik a közép-európai piacokat. Amennyiben ez a konfliktus tovább fokozódik, megnövekedett óvatosságra számíthatunk majd a befektetők részéről. Ennek hatására várhatóan ‘összehúzzák a nadrágszíjat’, melynek hatására a fejlesztők elesnek a pénzügyi támogatástól. Emellett a vállalatok megszüntetik terjeszkedési terveiket Ukrajna irányába” fűzte hozzá Hlobil.